1. Plan van aanpak
 2. Onderzoek
 3. Conceptontwikkeling
 4. Business case

Wat is een plan van aanpak?

Het plan van aanpak beschrijft hoe je jouw herbestemmingsproject wil aanvliegen: wat, waarom, wie, wanneer en hoe. Je schrijft het voordat je je herbestemming start, maar je kan het blijven aanvullen gedurende het hele proces. Onderaan deze webpagina vind je een inhoudsopgave ter inspiratie.

Waarom heb je het nodig?

Als houvast. Voor jou en iedereen die bij de herbestemming betrokken is en zal worden. Een plan van aanpak dwingt je ook om voorafgaand na te denken over je project. Zo voorkom je verrassingen. Bovendien maak je “een foto” van waar je staat en waar je naartoe gaat, dat legt sterke en zwakke punten bloot en het geeft richting voor je proces. Tegelijkertijd geeft het betrokkenen en belanghebbenden inzicht in de herbestemming waardoor ze beter in staat zijn om aan te haken en bij te dragen aan het project.

Wie kan je hiermee helpen?

De eerste versie zet jij op papier. Indien nodig, zijn er experts die je bij het plan van aanpak kunnen begeleiden. Denk aan de grote ontwikkelbedrijven bijvoorbeeld, maar ook adviesbureaus en zzp’ers zijn hierin gespecialiseerd. Zoek vooral iemand die bij jou en je monument past.

Neem contact met ons op als je samen naar de juiste partij wil zoeken. Verder kan je ook via deze websites zelf verder zoeken:

Een mogelijke inhoudsopgave

Als je wie, wat, waarom, hoe en wanneer behandelt in je plan van aanpak heb je de essentie van dit document te pakken. Ter inspiratie een mogelijke inhoudsopgave voor een plan van aanpak:

 1. Wat en waarom
  1. Beschrijving van het monument
  2. Aanleiding van de herbestemming
  3. Doel van het project
  4. Projectrisico’s
 1. Hoe, wanneer en wie
  1. Tijd: fasering met belangrijkste activiteiten
  2. Geld: inschatting van mogelijke kosten en opbrengsten
  3. Kwaliteit: wat jij belangrijk vindt voor de herbestemming
  4. Organisatie: wie doet wat, taakverdeling
  5. Informatie: hoe hou je iedereen op de hoogte