Meest gestelde vragen

Op deze pagina beantwoorden we specifieke vragen. Heb je nog een vraag die hier nog niet opgelijst is? Stuur ons een e-mail en we vullen het lijstje aan.

Contact opnemen

Algemeen

Waar vind ik een overzicht van subsidies voor mijn herbestemming?

We hebben nog niet op één plaats een overzicht gevonden met alle subsidies, maar dit zijn de lijstjes waar je zeker moet gaan grasduinen:

Hoe weet ik of mijn pand een monument is?

In het monumentenregister kan je nagaan of jouw pand de status van rijksmonument heeft. (Als dat zo is, lees zeker hier verder).

Daarnaast kan een gemeente bepaalde panden een gemeentelijke monumentenstatus geven. Hier is geen landelijke lijst voor. Alle info vind je bij de gemeente zelf: online als download of webpagina, of op te vragen bij de gemeente. (Meer info over gemeentelijke monumenten)

Wat is een monumentencommissie?

Een monumentencommissie is verplicht in elke gemeente. Ze brengen advies uit over rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten, onder andere bij de aanvraag van een omgevingsvergunning. Hoe vroeger je in gesprek gaat met je gemeente over wat er mogelijk is en wat niet, hoe vlotter je proces verloopt.

Ben ik verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen?

Dat hangt van jouw monument en je plannen af. Via de vergunningencheck kan je online zoeken of het voor jou verplicht is. Ook je gemeente kan hier uitsluitsel over geven.

Wat is het Planoverleg van de provincie Noord-Brabant?

Het Planoverleg bestaat uit de provincie, de RCE en wordt belegd door Monumentenhuis Brabant. Het Planoverleg is speciaal bedoeld voor gemeenten, architecten en monumenteigenaren met als doel de kwaliteit van het plan te verbeteren en eventuele knelpunten vroegtijdig te signaleren.

Stuur ons jouw vraag