1. Plan van aanpak
  2. Onderzoek
  3. Conceptontwikkeling
  4. Business case

Waarover gaat duurzaamheid bij een herbestemming?

Alles wat te maken heeft met de energiehuishouding van je monument, van isolatie tot energieopwekking, minder verbruik en bijvoorbeeld duurzame materialen als je gaat verbouwen. Je monument is een hele poos geleden gebouwd, meestal niet met het oog op comfort en duurzaamheid. De energiepuzzel leggen is daarom een van de moeilijkste en tegelijk belangrijkste zaken die je bij een herbestemming moet doen.

Waarom sta je hierbij stil?

Je comfort en je portemonnee komen altijd met dit thema in contact. Denk nog maar alleen aan de verwarmingskosten als je enkel glas en 3 meter hoge plafonds hebt bijvoorbeeld. Niet interessant voor jou, niet voor de gebruikers, noch voor onze planeet.

Wie kan je hiermee helpen?

Er zijn heel wat gespecialiseerde marktpartijen die je in het energievraagstuk kunnen begeleiden. Daarnaast zijn er heel wat initiatieven die dit thema onder de loep nemen om je op weg te helpen, denk aan de groene menukaart, het Demi More project, het kennisdossier duurzaamheid van herbestemming.nu en de uitgebreide webpagina duurzame en energiebesparende maatregelen van monumenten.nl

Aanvullende informatie

Analyse en advies als vertrekpunt

Dat kan zowel over de mogelijkheden gaan, als de verplichtingen omtrent dit thema. De gemeente is hier een belangrijke partner in, omdat zij toetsen of de manier waarop je energie wilt besparen niet ten koste gaat van de monumentale of historische waarden van je pand. De DuMo prestatiekaart brengt de duurzaamheid in combinatie met de monumentale waarde van je project in kaart.

In zes stappen duurzaam

Monumentenwacht Brabant heeft een stappenplan uitgewerkt hoe je een monument kan verduurzamen. In zes opeenvolgende stappen krijg je helder de uitleg wat je te doen staat.

Breder denken? Duurzaamheid en circulair bouwen

Duurzaamheid wordt vaak als energiezuinig geïnterpreteerd, niet meer dan dat. Je kan echter nog een stap verder gaan en bijvoorbeeld zoveel mogelijk materialen hergebruiken, terwijl je afval minimaliseert. Dan spreken we van circulair bouwen. (Niets duurzamer dan hergebruik van een gebouw, toch?). Zo kan je bij alle elementen van het gebouw breder gaan denken. Kies je voor materialen die op termijn minder onderhoud nodig hebben? Ook dat is duurzaam.

Financiering

Gekoppeld aan het energievraagstuk is de financiering. Check zeker energiesubsidiewijzer en de duurzame monumenten-lening van het Restauratiefonds.