1. Plan van aanpak
  2. Onderzoek
  3. Conceptontwikkeling
  4. Business case

Wat is een cultuurhistorisch onderzoek?

Cultuurhistorisch onderzoek is een term die vele ladingen dekt. Bij de Rijksdienst is het een koepelbegrip voor verschillende bouwgerelateerde onderzoeken, maar je komt het ook vaak tegen in de betekenis van cultuurhistorie alleen: de vroegere functie, de mensen die er woonden en werkten, wat het betekende in de streek. De verhalen van de plek zeg maar. Dat is de betekenis die wij hier willen benadrukken, omdat ze vaak over het hoofd gezien wordt.

Waarom heb je een cultuurhistorisch onderzoek nodig?

De verhalen van een plek schetsen de geschiedenis van jouw monument en de regio eromheen. Die historische identiteit is een inspiratiebron voor je herbestemming. Tabula rasa bestaat niet, want dan had je niet voor een herbestemming gekozen. Bovendien moet je altijd bewust kiezen welke verhalen je wil doorvertellen en hoe je dat doet.

Wie kan je hiermee helpen?

In principe iedereen die het gebouw gekend heeft. Denk aan voormalige eigenaars, werknemers, maar ook buren bijvoorbeeld. De lokale heemkundekring wil je graag van dienst zijn en vaak kan je in het lokale archief of de bibliotheek wat vinden. Uiteraard zijn er ook gespecialiseerde bureaus die de cultuurhistorie voor je in kaart willen brengen.

Heeft je monument regionaal belang? Neem dan een kijkje bij de Brabant Collectie en raadpleeg de cultuurhistorische waardenkaart van de provincie Brabant of van je gemeente. Vraag ook een keer na bij het Brabants historisch informatiecentrum (BHIC) of bij Erfgoed Brabant of ze informatie hebben over jouw monument.